top of page
Vyhledat

Nabídka, která se nedá odmítnout.



Můžeme uzavřít kauzu tisku Domu mrtvých, zde stručná zpráva. Na jednání s tiskárnou jsme byli značně nervózní, přece jen, podobné věci známe spíš z filmů než z reálného života.




Jeden z vedlejších efektů roztřesených nervů jsou papíry s poznámkami z jednání nasáklé mátovým čajem. Mátový čaj nečekaně zkresluje čitelnost písma. Ovšem nejen Erikson je původní profesí historik. Zkoumání fragmentů textu poskytlo tyto výsledky:

- technická tisková chyba

- seřízení stroje

- citlivé papíry

- skluznost

- seřízení stroje

- nevšiml

- nedotažená guma


Vnitřní planetární šetření se soustředilo na co nejdůkladnější kontrolu počtu kniha zasažených technickou chybou, a její rozšíření v textu. Co možná minimálně se přitom dotýkat samotných knih.

Snažili jsme se být objektivní, přísní sami na sebe, a také jsme nechali posoudit nejmarkantnější případy nezaujatým pozorovatelům. Shodli jsme se na tom, že text není v žádné knize nečitelný, nejedná se o problém takového rázu, abychom knihy stáhli z prodeje, hodili do stoupy a začali znovu. Vadu barevnosti přebalu jsme jako takový problém vyhodnotili, naštěstí řešení bylo rychlé a cenové přijatelné.


Závěr šetření v tiskárně je nešťastný v tom, že nestejnoměrný tisk, respektive barevnost tisku, je lidská chyba, za kterou je zodpovědná obsluha stroje. Řešení v podobě financí tak dopadne na konkrétního člověka, který to příšerně zkazil, ale uvrhnout ho do sisyfovského dluhu knize nijak nepomůže.


Po úvodním představení stanovisek obou stran nastal čas lámání chleba, koňských hlav v posteli, a významně pozvednutých obočí. Naštěstí všichni měli zájem na další spolupráci a mírovém řešení situace.



Představa soudních znalců, následně soudních procesů, natahování nebo smršťování termínů z polygrafické normy, a dalších nekonečných nepříjemností byla dostatečně odstrašující.


 

Proč jsme nechtěli měnit tiskárnu?

Především věříme, že zkušenosti jsou nesmírně cenné. Nechceme je zahodit a začít získávat nové jinde, a možná za ně opět draze zaplatit. Až příliš draze. S tiskárnou máme dlouhodobě velmi spokojenou spolupráci, vycházejí vstříc našim všemožným nestandardním požadavkům.


Do Vzpomínek ledu vstupujeme s odhodláním, a na zádech nám sedí šklebící se ďáblík s velkou cedulí BACHA NA KAŽDÝ DETAIL.



987 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page