top of page
Vyhledat

Stayin' Alive



 

Are you human? ptá se můj počítač.

Přesvědčený humanista, mám sklony mu odpovídat.


Ve skutečnosti je mu myslím úplně jedno, jak na tom s lidskostí jsem. Jen chce pomocí triviálního testování ověřit, jestli nejsem jeho nepřítel. Tedy nepřátelský stroj. Nebo virus.



Podobný program bych si aktuálně nutně potřebovala nahrát do krevného řečiště nebo jiného bazálního systému jako prevenci proti virům. Bez toho si sice můžu užít vymožeností, jako snímkování plic díky vynálezu pana Wilhelma Conrada Röntgena... hezký fotky do sbírky, ale roztomilý zánět v plicních sklípcích člověka vyřadí z provozu. A dva zápaly plic v jenom roce nejsou v souladu se požadovanou kvalitou života. Nečekané na tom je, že jsme s planetárním grafikem živoucím důkazem virtuálního přenosu covidu na vzdálenost bezmála 200 kilometrů prostřednictvím počítačové sítě. K tomu lze jen citovat klasika: "...napojen na standardní kyberprostorovou mašinu, která promítala jeho odtělesněné vědomí do definované halucinace jménem matrix.“


Kybernetický organismus mi přišel obzvlášť sexy, zvlášť když se jmenoval Molly. I když nanorobůtci s titěrnými nástrčkovými klíči vesele plachtící mezi mitochondriemi mají také něco do sebe.

Mohli by mít i malinké brokovnice a dělat si zářezy za každý odpravený C-19, ale mírumilovná oprava škod by byla více než uspokojivá



Představa člověka jako fyzického produktu evoluce a determinovaná kulturním prostředí místa jeho zrození se začíná rozplývat v mlhách technických, a technologických, nejistot.

Lidská "opravdovost" se stala žádoucí jako opora v nejistotě, co je skutečné, nebo spíše co je přirozené. O jednom z hypotetických konců téhle touhy se báječně rozepsal Neil Sharpson. Jeho kniha, kterou jsme si s nekonečným nadšením přečetli, přeložili a poslali do světa, popisuje temnější stránku zaslepeného lpění na neměnnosti věcí. Predikce Stephena Hawkinga o posledním činu člověka je přítomná v celé knize, ač nikdy přímo nevyslovená.

https://www.planeta9.cz/2184


 

OFF TOPIC

Nemůžu si pomoct nesdílet nejlepší instruktáž první pomoci ever. Hudba zachraňuje životy.



221 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page