top of page
Vyhledat

Válka o papír



Nová geopolitická situace, kterou vytvořila válka o Ukrajinu, má širší dosah v mnoha ohledech, a projevuje se i na místech vzdálených od přímých bojů.

Například ve Skandinávii, a zde je jeden ze střípků téhle bědné situace.

Skandinávii si tak trochu představujeme, a tak trochu pamatujeme, jako zemi lesů, vod a strání. Nakupujeme tam papír, a nějak samozřejmě jsme předpokládali, že jej vyrábějí trollové. Kdo jiný by taky zvládl ty obří archy papírů o rozloze fjordu ovládat.

Naše, v uvozovkách, severské papírny byly jedna u mála konzervativních jistot v existenci Planety9.


Pak začal přicházet znepokojivé zprávy. Ne že by se o tom psalo v novinách zde v české kotlině, ale donesl se ozvuk sociálních bouří ve finských papírnách? Cože?


Znělo to jako by skřítkové začali plánovat Ragnarok.

Pak se neklid rozšířil do Švédska.


Pořád jsme byli v klidu, protože ... smlouvy, a tak. Navíc válka na Ukrajině hravě přebila každou jinou špatnou zprávu. Ovšem s další zprávou už přišel otřes přes všech našich 9 světů. Papírnu zavřeli a výrobu převedli na obalovou lepenku. Jen tak, skoro ze dne na den. Náš objednaný kamion papíru náhle zmizel v mlhách niflheimu.

 

Odpověď je na otázku co se jako stalo, je nakonec jednoduchá. Do Skandinávie přestala proudit dřevitá buničina na výrobu papíru z nekonečných sibiřských lesů. Řekli jsme si nu což, ještě máme římské impérium, a naše další papírny.

V Itálii. Bello, perfetto, le migliori, più belle carte!




341 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page